728x90 AdSpace

Son dakika

8 Şubat 2015 Pazar

Tüp Bebek ile Normal Gebelik Arasındaki Farklar..

Op. Dr. Serkan Oral tüp bebek ile normal gebelik hakkında bilgi verdi.

Op. Dr. Serkan Oral tüp bebek ile normal gebelik hakkında bilgi verdi.
Tüp bebek yardımcı üreme yönteminde, erkek ve kadına ait olan üreme hücrelerinin laboratuvar koşullarında döllendirimesi gerçekleşir. Tüp bebek yöntemi, doğal yollarla gebelik sağlayamayan adaylara uygulanır. Günümüzde sebebi açıklanamayan kısırlık sorunlarında, erkek sebebepli yani endometriozis gibi kısırlıklarda uygulanan tüp bebek tedavisinde başarılı neticeler elde edilir. Son yıllarda mikroenjeksiyon tekniğiyle sperm sayısı düşük olan hatta kimi zaman hiç spermi saptanamayan erkeklerin tedavisinde dahi başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.
Tüp bebek tedavisi çeşitli aşamalardan oluşur; yumurtanın gelişimi, yeterli olgunluğa erişmiş yumurtaların toplanması ve yumurtanın spermle döllenmesi, döllenen yumurtalardan embriyo gelişimi ve en nihayetinde de embriyo transferi. Doğal yollardan hamile kalabilmiş ve tüp bebek tekniğiyle hamile gebe kalmış adayların kıyaslanmasında yalnızca hamile kalma süreçleri farklılık gösterir. Bunun dışında herhangi bir farklılık yoktur.
Tüp bebek ve normal gebelikler arasındaki farklar
Adayların doğal yollarla bebek sahibi olabilmeleri ve anne adayının bu şekilde hamilelik sağlayabilmesi için, erkek ve kadının üreme yetilerinde herhangi bir problem olmaması lazımdır. Bu problemlerin içinde;
-kadının tüplerinin açık olması,
-yumurta rezervinin yeterli olması,
-yumurtanın spermle döllendikten sonra yerleşebileceği bir rahmin mevcut olması,
-düzenli olarak adet döngüsünün yaşanması, gibi şartlar gerekir. Bunun dışında baba adayına ait bazı şartların bulunmasu gerekir. Bu şartlar:
-erkekte canlı sperm örneği bulunması,
-yeteri kadar sperm sayısının olması,
-sperm örneğinin vücudun dışına çıkmasının mümkün olması gibi hususlardır.
Erkek ve kadın için tüm şartların bulunması durumunda, adayların korunmasız cinsel ilişkide bulunması durumund ahamilelik gerçekleşme şansı oldukça fazladır. Bu adaylar, düzenli bir cinsel ilişki ile yüksek bir olasılıkla altı ay- bir sene içinde hamilelik sağlayabilir. Eğer kadın bir sene içinde hamile kalamazsa, adayların problemlerinin saptanması için tıbbi açıdan bir muayene yapmak gerekir. Tüm etkenlerin incelenmesinin ardından, diğer tedavi teknikleriyle de hamilelik gerçekleşmediği zaman, tüp bebek tedavi tekniğiyle gebeliğin gerçekleştirilmesi düşünülür. Bu evrede çiftlerde tüp bebek tedavisiyle hamilelik gerçekleşirse, bu aşamadan sonra normal hamilelik ile arasında bir fark olmaz Bir hamilelikte müdahalede bulunulmadan kendiliğinden döllenen yumurtayla sağlanmış olan embriyo oluşturulmakta, diğer hamilelikte ise tıbbi olarak yardımlarda bulunulmakta ve bir embriyo oluşturulmaktadır. Bu şekilde kadında hamilelik oluşturulur. Bu evreden sonra gebelik süreci ve doğumun yaşanmasında herhangi bir farklılık bulunmaz.
Tüp bebek tedavisi ile doğmuş bir bebekle ve normal yollarla doğmuş bebeklerin farkları
Tüp bebek tedavisi esnasında yumurtalıkların uyarılması gerekir. Bunun için de çeşitli ilaçlar kullanılır. Kullanılan ilaçlar ve uygulanan işlemler yalnızca yumurtanın spermle döllenmesini sağlamak ve embriyonun oluşmasını sağlamak içindir. Bundan sonraki aşamada ise embriyonun anne adayının rahmine transfer edilmesi ve doğum gerçekleşene kadar anne adayının rahminde kalması için uygulamalar yapılmaktadır. Tüp bebek tedavi yöntemiyle dünyaya gelecek olan çocuklarda bu aşamadan sonra, normal hamileliklerin sürecinden geçer ve bu şekilde dünyaya gelir. Bu sebeple her iki teknikle doğmuş olan bebekler arasında bir fark olmaz.
Tüp bebek ve normal bebek
Günümüzde en önemli problemlerinden olan kısırlık, adaylar arasında yaşam şartları, genetik problemler gibi çeşitli etmenlerle giderek artmaktadır. Bunun nedenleri arasında hormonlu beslenme, evlilik yaşının giderek ilerlemesi gibi durumlar da vardır. Bu faktörlerin etkisinde kalan adaylar, bir sene boyunca gebelik sağlayamaz ise gecikilmeden tüp bebek tedavisi uygulanması düşünülmelidir. Bu tedavi yönteminden herhangi bir kuşku duyulmaması gerekir. Tedavide yalnızca gebelik döneminde bebeğe döllenme ve anne rahminde tutunma gibi işlemlerle farklılık kazanır. Tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen çocuklar, doğal yöntemlerle dünyaya gelen çocuklardan kesinlikle farklı olmaz.

Ayrıntılı Bilgi İçin: http://www.serkanoral.com/category/tup-bebek 
Advertorial
  • Sitede Yorumla
  • Facebook Hesabınla Yorumla

0 yorum:

Yorum Gönder

Haber İncelendi: Tüp Bebek ile Normal Gebelik Arasındaki Farklar.. Açıklama: Değerlendirme: 5 Tarafından gözden geçirildi: Mustafa Kemal SERT
Yukarı Çık