728x90 AdSpace

Son dakika

8 Şubat 2015 Pazar

Başarısız Tüp Bebek Denemeleri..

Ankara Centrum Tüp Bebek Merkezi Direktörü Prof. Dr. Recai Pabuccu başarısız tüp bebek denemeleri hakkında bilgi verdi.
Başarısız tüp bebek gebeliklerinden sonra yeniden deneme yapmak
Tüp bebek denemeleri yüzde yüz gebelik garantisi veren bir tedavi yöntemi değildir. Bu sebeple de ilk denemede başarılı olamamak olası bir ihtimaldir. Tüp bebekte başarı oranlarına bakılırken göz önüne alınması gereken en önemli etken ise anne adayının kaç yaşında olduğudur. Yaş ilerledikçe başarısızlık ihtimali artar. Bunun en önemli sebebi ise yaşın ilerlemesi ile yumurtalarda genetik bozuklukların daha sık ortaya çıkma riskidir. Fakat genç adaylarda dahi her şeyin normal gözükmesine karşın tüp bebek tedavisi ile dahi gebelik sağlanamayabilir. Bu hususta uzmanların önerisi ise pes etmeyip imkanlar el veriyorsa yeniden deneme yapmaktır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise ilk denemenin başarısızlığının altında yatan sebebi bulmaktır. Bu şekilde ikince ve üçüncü denemelerde başarı sağlanabilir.
Tüp bebekte başarısız olma oranları nelerdir?
Tüp bebek başarı oranlarında en önemli etken anne adayının yaşıdır. Çoğunlukla tüp bebek tedavi programlarında şayet anne adayının yaşı 35’ten az ise, her şey kusursuz olsa dahi her denemede başarı oranı ortalama %60 dolaylarında olmaktadır. 35-37 yaş grubunda oranları %45’e düşer. 38-40 yaş gurubunda ise bu oran %30 dolaylarındadır. Bu oran 40-42 yaş grubunda %20’ye düşer ve 42’nin üstünde ise daha da düşük sayılara düşer. 45 yaş ve üstü anne adaylarında her denemede gebelik sağlama şansı %5’in altındadır. Anne adayının yaşının dışında birçok farklı etken de başarıyı etkiler. Bunların başında baba adayının spermlerinin normal olup olmaması, anne adayının yumurtlama işlevlerinin normal olup olmaması, rahim yani uterus da herhangi bir sorun olup olmaması gelir.
Tüp bebekte kaç deneme yapılabilir?
Deneme sayısı anne ve baba adayının maddi ve manevi durumuna bağlı olmaktadır. Fakat yaşı henüz genç olan bir çiftin genel olarak 2-3 deneme içinde gebe kalması gerekir. Bu sebeple de bir defa başarısız netice alınca ümitsizliğe kapılmamak gerekir. 40 yaş üstü grupta ise başarısızlık oranlarının yükseldiği normaldir. Bu sebeple yapılan deneme sayıları arttırılabilir. Ancak misalen 6 denemede de başarıya ulaşamamış bir çiftin 7. denemede başarılı olma şansı oldukça düşer. Bir sayı vermek gerekirse, genel olarak 6 dan fazla deneme yapılması uzmanlarca önerilmez. Ancak bu bir kısıtmala değildir. Bu öneri vücuda herhangi bir zararı dokunacağından değil, başarı şansının çok fazla azalmış olmasından kaynaklanır.
Üst üste başarısız denemesi olan adayların ruhsal durumları nasıl etkilenir?
Her tüp bebek denemesi, çiftleri her açıdan etkiler. En önemli tarafı da psikolojiktir. Tüp bebek tedavisi esnasında hem doktor hem de tedaviyi alan çift doğal olarak büyük hayaller kurmaya başlayacaktır. Başarıya ulaşacaklarına dair tam bir inançları vardır. Tedavinin her aşamasında bu umut daha da artar. Neticenin ise başarısız olması çoğunlukla kişileri oldukça üzer. Tedavisi sırasındaki hormonal değişimlere bir de bu eklenince ruhsal açıdan en çok kadınlar etkilenir. Ancak toparlanmak ve olanı biteni mantık çerçevesi içerisinde bir kez daha düşünmek faydalı olacaktır.
Başarısız bir denemeden ne kadar sonra ne kadar beklenmelidir?
Başarısız bir tüp bebek denemesi ardından minimum bir ay beklemek gerekir. Buradaki bekleyiş yalnızca fiziksel sebeplerden ötürü değildir. Ruhsal olarak da özellikle anne adaylarının biraz dinlenmesi gerekir. Genç adaylarda arayı bir kaç aya çıkarmak daha uygun mümkün olurken, 40 üstü kadınlar için ise zaman kaybetmemekte fayda vardır.
Hiçbir sebep yokken tüp bebek tedavisine rağmen neden hamilelik oluşmuyor?
Esasında gebelik oluşmamasının mutlaka bir nedeni mevcuttur ancak tüp bebek tedavisinde gelişimler ne kadar hızlı olursa olsun hala daha çözülemeyen sebepler elbette ki mevcuttur. Bir çift tüp bebek tedavisine başlarken çeşitli ve belirli temel testler uygulanır. Ancak genel olarak en ince ayrtıntılarına kadar inceleme yapabilmek mümkün değildir. Çünkü bazı testlerin maliyeti fazladır ve pozitif netice bulma şansı oldukca düşüktür. Bu gibi testler yalnızca başarısız denemelerden sonra uygulanır. Başarıya ulaşılmayan denemeler ardından kesinlikle rahmin yeniden iyi bir şekilde araştırılması gerekir. Bunun embriyolarda da genetik araştırma yapılabilir. Ayrıntılı olarak genel sağlık değerledirmesi yapmak gerekir. Bu şekilde gizli şeker, gizli tiroid bozuklukları ya da başka hormon bozuklukları araştırılıp tedavi edilebilir.
Denemeler düşükle neticeleniyor ise, tekrar deneme yapmak gerekir mi?
İlk önce gebeliklerinin düşükle sonuçlanmasının sebebi bulunmalıdır. Düşükler genetik problemlerden oluşabilirken bağışıklık sistemindeki bozukluklardan da meydana gelebilir. İkinci düşük ardından kesinlikle hem rahim içinin, hem bağışıklık sisteminin, hem de genetik sebeplerin araştırılması gerekir.Kadının yaşının ileri olması ile ilgili yaşanan düşükler çoğunlukla embriyolardaki kromozom anomalileri kaynaklıdır. Bu gibi durumlarda bir sonraki tüp bebek denemesinde preimplantasyon genetik tanı tekniği ile düzeltilebilir.
Her denemede tüp bebek merkezini değiştirmek zararlı mıdır?
Tüp bebek merkezinin tercihi başarıya giden yolda oldukça önemlidir. Her denemede tüp bebek merkezi ve doktor değiştirmek yarardan çok zararlı olmaktadır. Her deneme başarıya ulaşamasa dahi bir sonraki deneme için nasıl başarılı olunacağına dair bilgi verir. Bu sebeple aynı klinikte diğer tüp bebek tedavisini uygulamak daha yararlıdır. Şayet tercih edilen merkez hakkında şüphe duyuluyor ise tüp bebek konusunda kendini kanıtlamış merkezlerden görüş alınabilir.
Başarısız tüp bebek denemelerinde maliyet değişir mi?
Başarısız tüp bebek bebek tedavileri için bir sonraki denemede maliyet pek değişmez. Yalnızca ek olarak yapılacak testler maliyeti arttırabilir.
  • Sitede Yorumla
  • Facebook Hesabınla Yorumla

0 yorum:

Yorum Gönder

Haber İncelendi: Başarısız Tüp Bebek Denemeleri.. Açıklama: Değerlendirme: 5 Tarafından gözden geçirildi: Mustafa Kemal SERT
Yukarı Çık