728x90 AdSpace

Son dakika

8 Şubat 2015 Pazar

Tüp Bebekte Vitamin ve Mineraller..

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Tüp Bebek Bölüm Direktörü Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu tüp bebek tedavisinde vitamin ve minerallerin önemi hakkında bilgi verdi.
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Tüp Bebek Bölüm Direktörü Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu tüp bebek tedavisinde vitamin ve minerallerin önemi hakkında bilgi verdi.

Dengeli ve sağlıklı beslenme, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek ve hamiliğin sağlıklı geçmesi açısından oldukça önem teşkil eder. Adayların sağlıklı beslenmesi yumurta ve sperm kalitesini ve döllenmeyi etkileyen unsurlardır. Hamilelik öncesi dönemde sağlıklı beslenmeye titizlik göstermek alışkanlık haline getirilmelidir.
Hamilelik öncesi dönemden itibaren temel besin gruplarından hergün yararlanmaya özen gösterilmelidir. Günde 3 öğün olmak üzere kalsiyum, demir, folik asit gibi önemli vitamin ve minerallerden faydalınılmalıdır.
Önerilen ideal beslenme düzeni şu şekilde olmalıdır:
Protein 4 porsiyon
Süt ve süt ürünleri 4 porsiyon
Tahıl 3 porsiyon
Yeşil sebze 2 porsiyon
C Vitamininden zengin meyveler 1 porsiyon
Diğer sebze ve meyveler 4 porsiyon
Vitaminlerin en güzel kaynağı taze meyveler ve sebzelerdir. Fazla pişmiş, dondurulmuş ve uzun süre bekletilmiş gıdalar içerdikleri vitaminleri kaybederler. Konservelerin genelinde besin değeri oldukça azdır. Etlerin tüketilmeden hemen önce pişirilmesi gerekir. Taze sebzeleri mümkünse buharda pişirmek gerekir.
Vitamin ve Mineraller
- Demir; Birçok kadında demir eksikliği vardır. Hamilelik öncesinde fazla soruna yol açmayan bu durum, hamilelik döneminde artar. Demir eksikliği anemiye (kansızlığa) sebep olur. hamilelik öncesinde demir eksikliği saptanırsa eğer, tedavi şarttır. Demir gereksinimin yalnızca besinlerle alınması yeterli değildir.
– Folik Asit; Sağlıklı hamilelik için en önemli vitamin; folik asittir. Döllenmenin hemen ardından omurilik ve sinir sisteminin gelişmesi için oldukça önemlidir. Hamilelikten önceki 3 aylık dönemden itibaren günde 400 mg folik asit takviyesi yapılması gerekir. Bu, nöral tüp bozukluklarının önüne geçer. Folik asit; yeşil yapraklı sebzelerde, fındık, badem ve baklagillerde vardır. Hamilelik öncesi dönemden itibaren doğal besinlerle karşılanan folik asit yanında 400 mg folik asit içeren multivitaminler ya da folik asit tabletleri de tavsiye edilebilir.
– A Vitamini; Protein sentezi, kemik ve diş gelişimi, deri hücreleri ve gözde retina hücrelerinin gelişimi için oldukça gerekli olan bir vitamindir. Çoğunlukla besinlerden karşılanabilir. Günlük olarak 5000 ünitenin üzerinde alındığı taktirde doğumsal anomalilere sebep olur.
– D Vitamini; Güneşten ya da besinlerde karşılanabilen bu vitamin kemik gelişimi için oldukça gerekli olmaktadır. Süt ürünleri ve balık bu vitamin açısından oldukça zengindir. Fazla miktarda alınmamaya özen gösterilmelidir.
- E Vitamini; Antioksidan özelliği vardır. Fazla tüketilmesi bebeğe zarar verebilir.
- K Vitamini; Kanın pıhtılaşması için bu vitamin gereklidir. Karaciğer hastalığı olan ya da uzun süre antibiyotik kullanan hastalarda ortaya çıkar. Hamilelik döneminde gene yeterli oranda tüketilmeli ancak aşırıya kaçılmamalıdır.
- C Vitamini; Vücut için olmazsa olmazdır. C vitamini gereğinden fazla alınmamalıdır. Besinlerle ve prenatal vitamin preparatları ile yeteri oranda alınması kafidir.
– B Vitaminleri; B kompleks vitaminleri vücudun birçok işlevini için birlikte çalışır ve gereklidir. En yaygın olarak B6 vitamininin eksikliği ile karşılaşılır. Bu vitamin lifli besinlerde, tahıllarda, süt, yumurta ve yeşil sebzelerde vardır. Hamilelik döneminde B1 vitamini gereksinimi de artar.

Ayrıntılı Bilgi İçin: http://www.centrumtupbebek.com/
  • Sitede Yorumla
  • Facebook Hesabınla Yorumla

0 yorum:

Yorum Gönder

Haber İncelendi: Tüp Bebekte Vitamin ve Mineraller.. Açıklama: Değerlendirme: 5 Tarafından gözden geçirildi: Mustafa Kemal SERT
Yukarı Çık